Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας-Δελτίο τύπου: Παράδοση (δανεισμός) Μουσειακών Κειμηλίων του Ναυάρχου Νικολάου Βότση στο Πολεμικό Ναυτικό

0
115

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 στις 3 το μεσημέρι, με εντολή του Αρχηγού Γ.Ε.Ν. Αντιναυάρχου Π.Ν. Νικολάου Τσούνη,  κατέπλευσε στο λιμάνι της Ύδρας η Τορπιλάκατος  «Υποπλοίαρχος Ντεγιάννης» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Π.Ν. κ. Νικόλαο Τιαντιούκα,  με σκοπό  μετά από σχετικό αίτημα δανεισμού από το Π.Ν. , την παραλαβή  Μουσειακών Κειμηλίων που ανήκουν στη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας και αφορούν τον Υδραίο Ναύαρχο Νικόλαο Βότση. Η παραλαβή που ήταν εξαιρετικά επίπονη, λόγω ιδίως του βάρους του ταχυβόλου κανονιού του τορπιλλοβόλου 11, πραγματοποιήθηκε τελικά με επιτυχία με την βοηθητική  συνδρομή και των ανδρών του πληρώματος της ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Ντεγιάννης» και τα πολύτιμα εκθέματα του ΙΑΜΥ  ταξιδεύουν ήδη προς τη Θεσσαλονίκη.

Ο  Ναύαρχος Νικόλαος Βότσης πρωταγωνίστησε ως εξαιρετικά ηρωική μορφή κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, με αποκορύφωμα την γενναία πράξη ανατίναξης του τουρκικού θωρηκτού «Φετχί Μπουλέντ» από το Τορπιλλοβόλο 11 του οποίου ήταν Κυβερνήτης. Η πράξη ύψιστου ηρωϊσμού του Κυβερνήτη Βότση και του γενναίου πληρώματός του Τορπιλοβόλου 11, έλαβε χώρα  μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το βράδυ  της 18ης Οκτωβρίου 1912 αναπτερώνοντας τις ελπίδες και το ηθικό φρόνημα των εμπόλεμων Ελλήνων. Ο Βότσης  τιμάται ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης στην οποία υπάρχει η προτομή του ήρωα και  η οποία εορτάζει το γεγονός με  εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με τον τίτλο «ΒΟΤΣΕΙΑ». Τα Μουσειακά Κειμήλια που παρέλαβε το Γ.Ε.Ν.  θα εκτεθούν για ένα περίπου μήνα στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης στην οποία, εκτός των άλλων, έχει καταπλεύσει τιμητικά, για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και το θρυλικό Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» για να συνεορτάσει στα πλάισια των φετινών εορτασμών «ΒΟΤΣΕΙΑ  2017» οι οποίοι προβλέπονται ιδιαίτερα λαμπροί. Από τους κεντρικούς ομιλητές για τον ναύαρχο Νικόλαο Βότση και την προσφορά του θα είναι, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Γ.Ε.Ν., και η  ιστορικός-αρχειονόμος κ. Ντίνα Αδαμοπούλου με ομιλία της που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της  Κυριακής 15 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.