Συριζα Ύδρας-Δελτίο τύπου: Χαιρετίζουμε την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το (Σαν Τζώρτζη)

0
102

Η Τοπική Οργάνωση Ύδρας του Συριζα, χαιρετίζει την πρόσφατη  γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Νο 171/2017), με την οποία δικαιώνεται ο Δήμος της Ύδρας, ως προς το φλέγον ζήτημα που ανέκυψε με την αδιανόητη μεταβολή των ορίων του Δήμου, καθ’ όσον η βραχώδης νήσος Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζώρτζη) – που κατά την αρχαιότητα ονομάζετο Βέλβινα – εφέρετο από το 2011 κι εντεύθεν να ανήκει στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και μάλιστα στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Η εν λόγω μεταβολή εις το ισχύον, απ’ το 1834 (ΦΕΚ Α΄ 19/1834 και ΦΕΚ Α΄ 80 28/12/1836), καθεστώς, εγένετο κατόπιν σχετικής αναφοράς, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία ωστόσο ουδεμίαν αρμοδιότητα έχει επί των διοικητικών ορίων των Δήμων.
Με βάση όμως αυτή την αναφορά, η επίσης αναρμόδια για τα διοικητικά όρια των Δήμων, Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κα Τίνα Μπιρμπίλη, υπέγραψε στις 3 Μαΐου 2011, απόφαση με την οποία δίνονταν άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού στις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και IWECO, κι αναφέρονταν πως η βραχώδης νήσος Άγιος Γεώργιος ανήκει στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Η προκείμενη λαθροχειρία, τόσον της καθ’ ύλην αναρμοδίας ΕΛΣΤΑΤ, όσον και της συνακολουθούσης, κι επίσης αναρμοδίας, Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω ενέργειες και πράξεις, δεν ήτο δυνατόν να επιφέρουν νομίμως μεταβολήν του Διοικητικού Καθεστώτος, επέφεραν πολυετή αναταραχή, η οποία αποκαθίσταται πλέον με την έγκυρη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Απομένει βεβαίως το τυπικό μέρος όπου, ο αρμόδιος επί των Εσωτερικών Υπουργός, κ. Πάνος Σκουρλέτης, πρέπει να εκδώσει, σύμφωνα με την γνωμάτευση του  Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την σχετικήν απόφαση, βάσει της οποίας τα διοικητικά όρια του Δήμου Ύδρας, αποκαθίστανται και πάλι στην κατάσταση που διατελεί η νήσος απ’ το 1834.

Ελπίζουμε κι ευχόμαστε πως αυτό θα γίνει το συντομώτερο δυνατό.

Τοπική Οργάνωση Συριζα Ύδρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.