Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

0
97

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS σε πέντε αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασθένεια (UNAIDS), με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

17 δευτερόλεπτα

Περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο το 2016. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε 17 δευτερόλεπτα καταγράφεται μια νέα μόλυνση ή 5.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα.

Δύο μολύνσεις στις τρεις

Στους ενήλικες ο αριθμός των νέων μολύνσεων παγκοσμίως μειώθηκε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια: από 1,9 εκατομμύριο το 2010 σε 1,7 εκατομμύριο το 2016. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αφρική, δηλαδή περίπου δύο στις τρεις.

Υποδιπλασιασμός

Οι νέες μολύνσεις στα παιδιά μειώθηκαν σημαντικά: από το 2010 έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί περνώντας από τις 300.000 στις 160.00 το 2016.

Η μείωση αυτή οφείλεται στις εκστρατείες ελέγχου των εγκύων στην Αφρική αλλά και από την αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν ώστε να μην μεταδίδεται η ασθένεια από τις μητέρες στα παιδιά.

36,7 εκατομμύρια

36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του UNAIDS το 2016.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας του ρυθμού μετάδοσης του ιού, που παραμένει υψηλός, καθώς και εξαιτίας της μεγαλύτερης πρόσβασης σε αντιρετροϊκά φάρμακα στις πιο φτωχές χώρες.

20,9 εκατομμύρια

Σήμερα 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι –τρεις φορές περισσότεροι από το 2010– έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία, αν λαμβάνεται τακτικά, εμποδίζει την εμφάνιση του AIDS και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αποτέλεσμα: οι θάνατοι που συνδέονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% από το απόγειό τους το 2005 (1,9 εκατομμύριο θάνατοι), σε ένα εκατομμύριο το 2016.

Πρόγραμμα δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με κεντρικό μήνυμα «SΙΜΙΟ Plus – Εδώ είναι το σημείο σου» το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποστηρίζει στη φετινή εκστρατεία του τη στρατηγική για την πρόληψη των νοσημάτων. Στόχος του παραμένει η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον πληθυσμό , η εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί ως βασική δράση το νέο κέντρο Συμβουλευτικής και ανώνυμου Ελέγχου για τον HIV «SΙΜΙΟ Plus» στην Πολυκλινική Αθηνών, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός». Με την ευκαιρία της δράσης αυτής θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Η κεντρική  εκδήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα γίνει στο Μοναστηράκι την 1η Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 18:00 και θα περιλαμβάνει :

-Συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Σταθμό (Ρ/Σ) Kosmos fm

-Μουσική συναυλία από τα «Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ»

-Παρουσία διεπιστημονικής ομάδας ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, με 2 promo stand – διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.

Η δεύτερη δράση είναι ο φωτισμός της Πολυκλινικής  Αθηνών για την ίδια μέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπ?αρχει στο κτίριο  διεπιστημονική ομάδα ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ με ειδικά διαμορφωμένο promo stand, για τη λειτουργία του κέντρου δωρεάν και ανωνύμου έλεγχου για HIV, SIMIO Plus, μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού.

Η τρίτη δράση αφορά πρόγραμμα δρόμου με ομάδα ? στόχο τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και θα γίνει σε χώρους μέσα στην πόλη από τις 27/11 έως τις 03/12, από τις 20:00 έως 03:00 τα ξημερώματα.

Επίσης  θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σπουδαστήρια.

πηγή: left.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.