Έφυγε από τη ζωή ο π. Δήμαρχος Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης

0
327

Η Ύδρα θρηνεί για την απώλεια του π. Δημάρχου Άγγελλου Κοτρώνη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 χρονών.

Ο Άγγελος Κοτρώνης γεννήθηκε στην Ύδρα. Γονείς του ήταν ο Λουκάς Κοτρώνης, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και η Άννα Κοτρώνη, Υδραία νοικοκυρά.

Απόφοιτος – αριστούχος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου του GRAZ της Αυστρίας.

Είχε την τύχη, ως νεαρός αρχιτέκτονας, να συνεργαστεί ως προσωπικός συνεργάτης του μεγάλου και γνωστού Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, στην μελέτη και στην κατασκευή του οικισμού «Απολλώνιο» στο Πόρτο Ράφτη, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας να βάλει την σφραγίδα του σε πολλά ιδιωτικά κι δημόσια έργα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, είναι δικά του έργα.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 διετέλεσε Δήμαρχος Ύδρας.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Άγγελου Κοτρώνη θα ψαλλεί στον Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΥΔΡΑΣ την Τρίτη 26 Μαρτίου και ώρα 12.30΄

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας με την αναγγελία του θανάτου του πρώην Δημάρχου Ύδρας Άγγελου Κοτρώνη

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ύδρας, συνελθόν εκτάκτως το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 με την αναγγελία του θανάτου του πρώην Δημάρχου Ύδρας Άγγελου Κοτρώνη
ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

  1. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία.
  2. Ο Δήμαρχος να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο.
  3. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες στο Κάστρο της Ύδρας, στο λιμάνι και στα κτήρια του Δήμου.
  4. Να ονομαστεί δρόμος της Ύδρας ως «οδός Δημάρχου Άγγελου Κοτρώνη»
  5. Να αργήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου την ώρα της εξόδιου ακολουθίας.
  6. Να κατατεθεί το ποσό των 1.000,00€ αντί στεφάνου υπέρ του Κουλούρειου Νοσοκομείου Ύδρας.
  7. Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.

Ο Πρόεδρος Καλύβας Αριστοτέλης  Ο ΑντιπρόεδροςΜαρκαντώνης Παναγιώτης

Ο Γραμματέας Τσακίρης Εμμανουήλ
Οι Σύμβουλοι Μπελεγρής Ιωάννης, Καραμήτσος Εμμανουήλ, Ράππας Παναγιώτης, Χαραμής Παναγιώτης, Μαραγκού Αικατερίνη, Κοτρομάγιας Γρηγόριος, Κόκκος Ιωάννης, Λούλου Λουκία, Μαύρος Ελευθέριος και Σωτηρόπουλος Αναστάσιος
Ο Δήμαρχος Ύδρας Κουκουδάκης Γεώργιος

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Άγγελου Κοτρώνη

Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ύδρας.
Μέγα πένθος καί γιά τήν ἐνορία τοῦ Ἱ. Καθεδρικοῦ Ναοῦ Ὕδρας.
Πενθοῦμε ἕναν πολύτιμο συνεργάτη γιά τά ἐργα πού ἔγιναν στήν Παναγία μας ἀπό τό Ἐκκλησιαστικό Μουσεῖο, Ἀρχονταρίκι, Τραπεζαρία, Συνεδριακή αἴθουσα, συντηρήσεις κλπ.
Σέ ὅλα ἄφησε τήν σφραγίδα του ὁ μακαριστός πλέον Ἄγγελος Κοτρώνης.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!

Ἄγγελε Κοτρώνη, φίλε ἀκριβέ καί ἠγαπημένε,ἄρχοντα κατά πάντα, συνεργάτη μας πολύτιμε, καί τ.Δήμαρχε της Ύδρας μας Αἰωνία σου ἠ μνήμη!
Ἡ Παναγία μας καί ὁ Ἁγιος Κωνσταντίνος ὁ Ὑδραίος, νά πάρουν τήν ψυχή σου κοντά τους.
Δέν θά σέ ξεχάσουμε ποτέ!

Παναγιώτης Μαρκαντώνης“Η Ύδρα μας ενώνει” : “Εμείς, όλοι οι συνεργάτες σου που δουλέψαμε μαζί σου, για ένα καλύτερο αύριο για την Ύδρα μας, νιώθουμε πόνο και θλίψη, νιώθουμε φτωχότεροι με την έλλειψή σου. Αποχαιρετάμε τον σημαντικότερο Δήμαρχο Ύδρας, που είχε όραμα για το νησί του, την πολυαγαπημένη του Ύδρα. Νιώθουμε τιμή που συνεργαστήκαμε μαζί σου Άγγελε Κοτρώνη, για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος. Θα είσαι μέσα στην καρδιά και την ψυχή μας και θα καθοδηγείς τα βήματά μας για το καλύτερο, το υψηλότερο, το σπουδαιότερο. Καλό σου ταξίδι, Άγγελε…”

Ελένη Σταματάκη (βουλευτής Συριζα) : Καλό ταξίδι Άγγελε…
«Έφυγε από τη ζωή ένας Δήμαρχος-στυλοβάτης, σκορπώντας τη θλίψη σε όσους τον γνώριζαν ή είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του στην Αυτοδιοίκηση από το 2007- και 2011 έως το 2014. Ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας -πολεοδόμος με μεγάλα οράματα και σχέδια που άφησε τη «σφραγίδα» στην εικόνα του νησιού, υλοποιώντας προγράμματα για την ανάδειξη της κοινωνικής, ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το έργο της Αφαλάτωσης που έλυσε το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, είναι δικά του έργα. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του τ. δήμαρχου Ύδρας Άγγελου Κοτρώνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Γεωργία Γεννιά(βουλευτής Συριζα) : Βαθιά θλίψη στο άκουσμα της είδησης, για την αιφνίδια απώλεια του πρώην Δημάρχου Ύδρας, Άγγελου Κοτρώνη.
Υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας αξιόλογος πολιτικός. Εργάστηκε με πάθος και αφοσίωση για το νησί του και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο, για το έργο του και την προσφορά του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ντίνα Αδαμοπούλου (ΙΑΜΥ):Όταν όλα ήταν πιο όμορφα γιατί ήσουν κι εσύ μαζί μας Άγγελε..!!! Θα μας λείψεις πολύ και ως άνθρωπος και ως Δήμαρχος..!!
Σ´ ευχαριστώ για τη φιλία σου, για την ανυπόκριτη αγάπη σου, για τις όμορφες,ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε με τους κοινούς αγαπημένους φίλους, για ό,τι δημιούργησες και πρόσφερες στην Υδρα, στο Μουσείο μας, στον πολιτισμό ..!!
Καλό σου ταξίδι φίλε μου Άγγελε!!

Μανόλης Τσακίρης: Έφυγε ο Υδραίος ευπατρίδης, Άγγελος Κοτρώνης, ο επιστήμονας, ο άνθρωπος, ο λάτρης του νησιού της Παλιγγενεσίας και του Πολιτισμού, ο δήμαρχος όλων των Υδραίων.

Σαν κάτι να ήξερες, Αγγελε, και μου άλλαξες το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, όπου θα είχαμε σαν θέμα, όπως πάντα, το νησί των προγόνων σου, που λάτρευες όσο και την οικογένειά σου.

Δεν έπαυσες ούτε στιγμή να σκέπτεσαι το παρόν και το μέλλον της Ύδρας με τον ιδιαίτερο τρόπο, των ανθρώπων που είναι ταμένοι σ’ αυτόν τον άγιο τόπο. Όμως, η μοίρα αλλιώς όρισε.

Ήθελες να μιλήσουμε, Άγγελε,για μια εκδήλωση που θα κάναμε στην φιλόξενη αίθουσα της Μητροπόλεως Ύδρας, ένα ακόμα έργο του δημοκράτη αγωνιστή Ιεράρχη μας, κ. κ. Εφραίμ, με θέμα «Το Υδραίικο Σπίτι». Μου είχες στείλει μάλιστα έναν εκπληκτικής αισθητικής τόμο με το θέμα αυτό, το οποίο έγραψες σε συνεργασία με εκλεκτούς συναδέλφους σου.

Η μυροβόλος Ύδρα πάγωσε από την είδηση της απώλειάς σου. Ποτέ δεν άντεχες τα τυπικά λόγια, τον επιτηδευμένο θαυμασμό. ‘Ηξερες πια σε ποιούς να δώσεις το χέρι, ποιούς να εμπιστευθείς και προσέφερες, Άγγελε, την ψυχή σου στη γενέθλια γή σου.

Δεν θα αρκούσε να χαρακτηρίσουμε ως δυσαναπλήρωτο κενό την απουσία σου. Ποτέ δεν σε συγκινούσαν, εξάλλου, τα επίθετα. Μόνον η ατόφια αγάπη, που ήξερες να εισπράττεις, όταν αυτή ήταν ανόθευτη και ανεπιτήδευτη. Αυτά τα αισθήματα κυριάρχησαν στη φιλία μας.

Στημένα εμπόδια μας δυσκόλεψαν αρχικά, αλλά στο τέλος ζήσαμε μια ανόθευτη δημιουργική φιλία.

Δεν μας αρκεί να σε θυμόμαστε Αγγελε, σε θέλαμε κοντά μας, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη εποχή για το νησί. Είναι πολύ λίγο να σου πούμε ότι μας λείπεις, και γι΄αυτό  διαμαρτυρόμαστε προς την μοίρα για την τόσο πρόωρη απουσία σου.

Άγγελε, είμαστε σε θέση μάχης ενάντια σε όσους επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν το ποιοτικό σου έργο που αναβάθμισε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε βέβαιοι, αγαπημένε φίλε, ότι ο Πανάγαθος Θεός θα σε εγκαταστήσει σε ένα λευκό σύννεφο πάνω από την Μητρόπολη της Ύδρας, ώστε να χτυπάς εσύ τις καμπάνες στη γιορτή  της Παναγιάς, στη γιορτή της Παλιγγενεσίας.

 Άγγελε, δεν έχεις φύγει για μας, είσαι «ως ει παρών» συμπαραστάτης στους νέους ποιοτικούς αγώνες μας.

Καλό ταξίδι, αγαπημένε φίλε.

Μανόλης Τσακίρης ένας Υδραίος κατ’ επιλογήν

Λευτέρης Κεχαγιόγλου (ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ): Αγνωρίστηκες από όλους για την ανιδιοτελή σου αγάπη για το νησί. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή η Ύδρα σε χρειαζόταν. Αποφάσισες να πετάξεις για ψηλά. Σου χρωστάμε όλοι ένα Ευχαριστώ. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here