Στη Βουλή τη Δευτέρα το ενιαίο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, «Ανάσα» για 3,9 εκατ. πολίτες.

0
123

Αλ. Χαρίτσης: Ρύθμιση ανάσα για τους οφειλέτες σε δήμους

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με θέμα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο Δευτέρα και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Τσακαλώτος  ανέφερε πως με το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος αν καθυστερήσει η συζήτηση στη Βουλή λόγω της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης αυτής είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής δηλαδή το κούρεμα του κεφαλαίου με τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής.

Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είπε η κ. Αχτσιόγλου είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εξόφληση θα γίνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των δικαιούχων σύνταξης χηρείας. 

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των χρεών στην εφορία ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή ανάσα για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές στους δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων.

Έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία. Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.

1.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:

*Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

*Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

*Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

*Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2.Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

* Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.

*Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

*Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.

*Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Γενικότερα:

*Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, εκτός από αυτούς που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

*Οι οφειλέτες μπορούν, εάν θελήσουν, να εντάξουν στη νέα ρύθμιση και ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους, ενταγμένες στις «πάγιες ρυθμίσεις» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

*Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα προβλέπεται αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.), ενώ θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

*Στην περίπτωση όπου ο οφειλέτης δεν θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα δύο συνεχόμενες δόσεις, θα χάνει τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρέθεσε η κ. Παπανάτσιου:

1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.00 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 ευρώ (διότι το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ).

2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τα τελευταία επιπλέον 1.000 ευρώ Χ 8% = 80 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 ευρώ.

‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 ευρώ.

‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 ευρώ / 48,33 = 620.

‘Αρα, η ρύθμιση είναι στον μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 4% = 200 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 6% = 300 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 Euro Χ 8% = 400 Euro

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ 10% = 500 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 ευρώ.

‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 ευρώ.

‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

‘Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ, οφειλή 6.000 ευρώ και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τις 10.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (4-1)=3% = 150 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (6-1)=5% = 250 ευρώ.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (8-1)=7% = 350 ευρώ.

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 ευρώ Χ (10-1)=9% = 450 ευρώ.

‘Αρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 ευρώ.

‘Αρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 ευρώ.

‘Αρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 ευρώ / 100 = 60 δόσεις.

‘Αρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών:

*Τα νομικά πρόσωπα (κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται σε 104.000 τον αριθμό, ενώ οι συνολικές οφειλές τους οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη.

*Όσα νομικά πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Όσα όμως νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη λάβει ακόμη έγκριση για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να επιλέξουν είτε την ένταξή τους στη ρύθμιση είτε την παραμονή τους στον εξωδικαστικό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι θεσμοί αγωνιούν εάν με τη ρύθμιση υπάρξει ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα εξηγήσουμε στους θεσμούς (ότι δεν προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής») και επειδή έχουμε επιχειρήματα δεν θα υπάρξει πρόβλημα). Ενώ, από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο (για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορία, ταμεία και ΟΤΑ) θα κατατεθεί αύριο και θα ψηφιστεί κανονικά. Θα υπάρξει, πρόσθεσε, απλή ενημέρωση των θεσμών για την «κουλτούρα πληρωμής».

Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τη ρύθμιση, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως θα υπάρξει εφέτος βελτιωμένο αποτέλεσμα στα ταμεία ύψους 50 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2020. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε (ερωτηθείς εάν οι πολίτες έχουν τη ρευστότητα να ανταποκριθούν σε όλες τις ρυθμίσεις) ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος. Και πως αυτό που διαπίστωσε στην πρόσφατη περιοδεία του σε Ιωάννινα και Γρεβενά ήταν οι πολίτες που έλεγαν «δεν είμαστε τζαμπατζήδες, βοηθήστε μας να πληρώσουμε».

Όπως δε εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το νομοσχέδιο έχει μια βασική λογική για τρεις κατηγορίες πολιτών:

*Αυτοί που ζορίζονται, θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δεν μπορούν.

*Αυτοί που έχουν «ματώσει» για να μπορούν να πληρώσουν. Αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επανέλαβε ότι κοιτάζουν την επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή φόρου.

*Αυτοί που είναι κακοπληρωτές, καθώς έχουν μεν τα χρήματα, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή των οφειλών τους.


Έφη Αχτσιόγλου: Οριστικό τέλος στα βάρη του παρελθόντος για 1,3 εκατ. οφειλέτες

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε αύριο στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι η περίοδος, μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι μία διαφορετική περίοδος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τους ανθρώπους του μόχθου. Πλέον, μπορούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές υποστήριξης των λαϊκών στρωμάτων, που υπέστησαν τα περισσότερα πλήγματα την περίοδο της κρίσης είτε λόγω των πολιτικών λιτότητας είτε λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Οι ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους ΟΤΑ, είναι μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ακουμπά πραγματικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων χιλιάδων συμπολιτών μας και δίνει μεγάλη “ανάσα”» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής. Όπως εξήγησε, οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής τους. «Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Επίσης, θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Στη συνέχεια, θα προκύψει μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. «Επιπλέον, υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, ωστόσο, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση, είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Ειδικά, για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% και θα εξοφλούν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Με τη ρύθμιση, όμως, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση που θα γίνει στη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις, θα εξοφλήσουν και την οφειλή τους. Ειδικά, για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Δηλαδή, η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του, είναι 4.000 ευρώ και το ανεβάζουμε στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν οι περισσότεροι» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, η διαδικασία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας. Όπως ανέφερε, «καταργούνται τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνεται το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%, τα τέκνα του θανόντος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό από τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί, μέχρι τα 24 έτη και θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τα 35 έτη. Τέλος, αλλάζει η ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου, για να δικαιούται κάποιος σύνταξη χηρείας, από τα πέντε στα τρία έτη».

Στη συνέχεια, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε εργασιακές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, είπε: «Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες, προκειμένου να είναι έγκυρες».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση που παρέλαβε το ασφαλιστικό η κυβέρνηση το 2015, κάνοντας λόγο για απόλυτη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. «Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα υπερχρεωμένο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ είχε προχωρήσει σε 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και αφήνοντας, ταυτόχρονα, 400.000 απλήρωτες-εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παραλάβαμε ένα εκρηκτικό μείγμα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το οποίο ήταν προβληματικό και στη διάρθρωσή του, καθώς είχε άπειρους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και των συντάξεων» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, η οποία έκανε λόγο για ένα κατακερματισμένο σύστημα, στο οποίο δεν υπήρχε διαφάνεια ούτε δικαιοσύνη στις ρυθμίσεις του. «Το 2016, προχωρήσαμε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία έθεσε, για πρώτη φορά, διαφανείς και δίκαιους κανόνες. Από το 2017 και μετά, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων τους. Πλέον, το σύνολο των ασφαλισμένων έχει ελαφρυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και αυτό φαίνεται και στη συνέπεια των πληρωμών τους» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

Κ. Παπανάτσιου: Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε:

Σχετικά με την επικείμενη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία. Αναγνωρίζοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών όλα τα προηγούμενα χρόνια στη νέα περίοδο μετά την λήξη των προγραμμάτων, σχεδιάζουμε κάθε παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε σε μια έκτακτη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία. Η πρότασή μας σχετικά με την έκτακτη αυτή ρύθμιση, συνοπτικά έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτον, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Αναγνωρίζει την επιβάρυνση που είχαν οι πολίτες την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέπει για πρώτη φορά δυνατότητα ρύθμισης έως και 120 δόσεις. Βάσει όμως της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των πολιτών και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018. Αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, πρώην επιχειρηματίες, οποιαδήποτε κατηγορία εισοδηματίες, δεν ξεχωρίζουμε κανένα φυσικό πρόσωπο. Όλα τα φυσικά πρόσωπα εν δυνάμει που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ χορηγείται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό μόνο την ελάχιστη δόση η οποία θα είναι στα 30 ευρώ. Αυτή είναι και μια βασική μας διαφοροποίηση από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε εξαγγείλει ρύθμιση στις 120 δόσεις για όλες τις οφειλές, μέχρι 3.000 ευρώ. Εμείς βάζουμε ότι το όριο του εισοδήματος των 10.000 ευρώ, ότι είναι εκείνο που προσδιορίζει τις 120 δόσεις για όλους όσους οφείλουν.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εφαρμόζεται ένας προοδευτικός συντελεστής προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του.

Επίσης εδώ προβλέπουμε μείωση των συντελεστών αυτών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που έχει. Η εφ’ άπαξ καταβολή θα οδηγήσει σε απαλλαγή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων, από αυτό που του προτείνεται από τη φορολογική Διοίκηση.

Ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18 και οι βασικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ για οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Εδώ μιλάμε για Σωματεία, Συλλόγους, Ιδρύματα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει με τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σε αυτή την περίπτωση πάλι θα ακολουθήσουμε ό,τι υπάρχει και με τα φυσικά πρόσωπα για να δώσουμε τη δυνατότητα να διευκολυνθούν, να μπορέσουν να κάνουν πολύ μικρές δόσεις.

Για τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δυο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής τους. Για οφειλές από τακτική αιτία, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., μέχρι τώρα η ρύθμιση είναι στις 12 δόσεις, εδώ θα έχουμε 18 δόσεις.

Και για οφειλές από έκτακτη αιτία, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς, ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα μπορούμε να έχουμε δόσεις μέχρι 30.

Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους που έγιναν ληξιπρόθεσμες στις 31/12/2018. Και εδώ πάλι η εφάπαξ καταβολή θα οδηγήσει σε απαλλαγή προσαυξήσεων και σε ποσοστό 100%.

Επίσης προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που θα του δίνει το προβλεπόμενο το σύστημα.

Μέχρι πότε θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις για τη ρύθμιση; Θα είναι μέχρι τις 26/6/2019. Είπαμε ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης θα είναι 30 ευρώ και προαιρετικά ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες πάγιες ρυθμίσεις, αυτές δηλαδή που είναι στις 12 ή στις 24 δόσεις. Επίσης οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.

Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και επίσης θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Έχουμε κάποιες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ρύθμισης. Είναι όταν χάνει δυο συνεχόμενες δόσεις. Και θα ήθελα να πω ότι εξαιρούνται οι οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία, όπως επίσης και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Τώρα πότε θα ξεκινήσουμε; Με την ψήφιση του νομοσχεδίου δυο μέρες μετά αφού πάρει ΦΕΚ είναι έτοιμες οι υπηρεσίες. Δηλαδή εάν όλα πάνε καλά αυτή την εβδομάδα και το ολοκληρώσουμε, 14 Μαϊου θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα φυσικά πρόσωπα και 16 Μαϊου να ξεκινήσουν τα νομικά πρόσωπα. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι έτοιμοι για να το προχωρήσουμε.

Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τους συνεργάτες για τη δουλειά που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα για να φέρουμε το συγκεκριμένο νόμο. Έχει γίνει με μεγάλη προσοχή ούτως ώστε αυτό που είπε και ο Υπουργός, να μην δικαιώσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά να διευκολύνουμε επίσης όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση και έρχονται να ρυθμίσουν τις δόσεις, να τους ελαφρύνουμε για το επόμενο διάστημα.

Θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα για να γίνει λίγο πιο σαφές. Έστω ότι έχουμε έναν οφειλέτη με εισόδημα 10.000 ευρώ και συνολική οφειλή 3.600, τότε είναι 120 δόσεις των 30 ευρώ.

Ένας οφειλέτης με εισόδημα 13.000 ευρώ και 3.000 ευρώ οφειλή έχει 100 δόσεις. Οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και συνολική οφειλή 30.000 ευρώ και αυτός έχει 120 δόσεις. Οφειλέτης με εισόδημα 51.000 και 3.000 οφειλή έχει 18 δόσεις.

Επίσης οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ και 6.000 οφειλή, 51 δόσεις. Εδώ για να δούμε και την επίδραση του τέκνου με 30.000 ευρώ εισόδημα οφειλή 6.000 και ένα τέκνο από 51 οι δόσεις είναι 60. Τα υπόλοιπα από τις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα παραδείγματα τα οποία χρησιμοποίησε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου:

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 € και συνολική οφειλή 3.600 €.

Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 € και συνολική οφειλή 30.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.

Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 € και οφειλή 6.000 €.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.

  1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 €, οφειλή 6.000 € και ένα (1) τέκνο.

Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:

Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €

Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €

Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €

Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €

Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €

Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.

Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

Αλ. Χαρίτσης: Ρύθμιση ανάσα για τους οφειλέτες σε δήμους. Εξόφληση οφειλών με έως 100 δόσεις και δυνατότητα έως και ολικής διαγραφής των προσαυξήσεων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε κατα τη συνέντευξη Τύπου:

«Το νομοσχέδιο που σας παρουσιάζουμε αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, που και σε συμβολικό, αλλά κυρίως σε υλικό επίπεδο καταδεικνύουν ότι έχουμε περάσει πλέον σε μία εντελώς διαφορετική φάση και έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και ευνοούν την κοινωνική πλειοψηφία.

   Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προσφέρουμε τη δυνατότητα, ώστε τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους όλης της χώρας, μέχρι και με 100 δόσεις.

Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά στις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους, αλλά και προς τα νομικά τους πρόσωπα, όπως είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τέλη, φόρους, εισφορές και τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τους δήμους προς τους οφειλέτες στο προηγούμενο διάστημα. Η ρύθμιση αυτή δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

    Είναι όμως πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους φορείς αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουμε από τους δήμους (31- 12- 2018) οι οφειλές από φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνούν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ. Με τη συγκεκριμένη διάταξη θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας και τα έσοδα των δήμων, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αυτοδιοίκηση. Η έκκληση την οποία κάνουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους είναι αφενός να γνωστοποιήσουν στους δημότες τους τη δυνατότητα που τους παρέχεται με τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των οφειλών τους,  αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν αυτά τα έσοδα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και άλλες υποχρεώσεις προς όφελος των πολιτών.

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί μία αποσπασματική ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει από τις 20 Αυγούστου του 2018, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, για την άρση αδικιών και την ελάφρυνση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Έτσι λοιπόν και η συγκεκριμένη ρύθμιση για το χώρο της αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί μία τυχαία ή μία αποσπασματική πρωτοβουλία, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, τον οποίο έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και να αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα και παθογένειες, που προϋπήρχαν και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Η πολιτική που ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης διαμορφώνει  ισχυρές διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι οι στοχευμένες προσλήψεις που κάνουμε και οι οποίες αποτελούν μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ήδη  βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο οι διαδικασίες για 8.500 προσλήψεις, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, ενώ το επόμενο διάστημα, από φέτος, θα συνεχίσουμε βάσει του τριετούς πλάνου  που έχουμε ήδη εκπονήσει σε συνεργασία με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στους Δήμους όλης της χώρας.

Ένα άλλο κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία τα πρώτα χρόνια της κρίσης είχε ένα τεράστιο έλλειμμα πόρων για την ικανοποίηση βασικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

    Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόσο με την αύξηση των κονδυλίων από τον Κρατικό προϋπολογισμό, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όσο και με την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσα από  προγράμματα όπως ο «ΦιλόΔημος». Μέσα σε ένα χρόνο, από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχουν δεσμευτεί για τους ΟΤΑ, πόροι που ξεπερνούν ήδη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και υλοποιούνται εκατοντάδες έργα, μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλη τη χώρα.

   Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και στους Δήμους και αποτελεί μία απόδειξη για το πώς σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια για να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΠΗΓΗ: left.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here