Ελένη Σταματάκη: Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

0
163

άρθρο της Ελένης Σταματάκη* στην “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

Το επόμενο διάστημα, έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ως άμεσα μέτρα η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων. Ο στόχος για τα νησιά είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε κίνητρα στους νησιώτες και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους να επιστρέψουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Η πρώτη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά δεν ξεκινά από το Νέο Φάληρο και την Παλιά Κοκκινιά, ούτε τελειώνει στην Πειραϊκή και τους φάρους του λιμανιού. Ακριβώς από εκεί, ξεκινά το ταξίδι για τα νησιά της, την Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Υδρα, τα Κύθηρα, τα μακρινά Αντικύθηρα, αλλά και για τον Γαλατά. Για να «ξαναβρούμε» τα Κύθηρα και τα άλλα νησιά, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε σ’ αυτούς τους όμορφους τόπους, αλλά κυρίως για να μπορούν να ζουν εκεί και να επικοινωνούν οι άνθρωποί τους, αυτοί που κατοικούν, εργάζονται ή έχουν την καταγωγή τους, χρειάζεται ενδιαφέρον, γνώση και πολιτικό σχέδιο.

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής είναι ένας από τους παράγοντες που επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στην πρόσβαση των πολιτών σε ίσες ευκαιρίες. Οι οριζόντιες πολιτικές δεν είναι ποτέ δίκαιες. Η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για τη χώρα μας.

Η νησιωτική πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του μοναδικού στην Ευρώπη πολυνησιακού του συστήματος, ενώ ακόμα και η Περιφέρεια Αττικής είναι νησιωτική. Τα νησιά μας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, με ιδιαίτερη ένταση τα χρόνια των μνημονίων, όταν με τη διάλυση και τη συγκέντρωση δημόσιων δομών σε μεγάλα κέντρα, χτυπήθηκε η όποια αποκεντρωμένη πολιτική είχε κατακτηθεί.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε για να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες, κοινωνικά και πολιτιστικά αγαθά, βοηθώντας τους νησιώτες να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα, των αποστάσεων, του κόστους μετακίνησης, των δρομολογίων.

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι το σημαντικότερο μέτρο, που αμβλύνει το αίσθημα της απομόνωσης και ενισχύει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών. Ηδη εφαρμόζεται για τη μεταφορά κατοίκων και εμπορευμάτων σε ακτοπλοϊκά αλλά και αεροπορικά εισιτήρια, ενώ εφαρμόζεται πιλοτικά το μέτρο για τα καύσιμα και από το 2020 θα εφαρμοστεί για όλα τα νησιά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει εντατική προσπάθεια για την κάλυψη των κενών στα σχολεία και των αναγκών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που μετακινούνται στα νησιά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με νέες δομές και μεγάλο αριθμό προσλήψεων, για τις ανάγκες μαθητών που είχαν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από την πολιτεία. Το υπουργείο Υγείας έχει επίσης εργαστεί για την αναβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη στελέχωσή τους.

Παράλληλα, με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και ενός υποστηρικτικού μηχανισμού υλοποίησης έργων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και την περιφέρεια, δόθηκε δυνατότητα ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών.

Τόσο από την περιφέρεια και τους δήμους όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών με το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι & ΙΙ» και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τη στήριξη του αθλητισμού και του πολιτισμού, την οδοποιία και την αναβάθμιση και των λιμανιών. Επιπλέον, έγινε μια σταθερή προσπάθεια να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για τα νησιά απέδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για αυτούς τους τόπους, που θα βασίζεται στην αυτονομία τους και την αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων που έχει το καθένα, χωρίς δραστηριότητες επιζήμιες για το φυσικό περιβάλλον.

Το επόμενο διάστημα, έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ως άμεσα μέτρα η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων. Ο στόχος για τα νησιά είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε κίνητρα στους νησιώτες και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους να επιστρέψουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Για να μην «ξαναχαθεί το πλοίο της γραμμής» για κανέναν, το σχέδιο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τις ανάγκες των πολλών πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

*Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Α’ Πειραιά και Νήσων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here